19-01-2016

Meer plantaardig, minder dierlijk

Diëtiste Marjon Tielen uit Maasbree geniet wekelijks van de groenten uit ’t Verskratje. Marjon Tielen is heel enthousiast over People’s Farm en vertelt vanuit haar vakkennis graag waarom het eten van groenten zo gezond (en ook lekker) is! En vooral ook hoe je ervoor zorgt dat je meer groente eet.


“Om gezond te blijven, moeten we minder dierlijke en meer plantaardige producten eten. Dat staat in de nieuwe richtlijnen Goede Voeding, die afgelopen november zijn gepresenteerd.

De Gezondheidsraad adviseert ook om méér groente te eten. Stond in de aanbeveling uit 2006 nog dat 150 tot 200 gram groente per dag voldoende is, nu is dat ten minste 200 gram. Veel mensen zouden hun eetpatroon wat dit betreft behoorlijk moeten bijstellen” aldus Marjon Tielen. “De gemiddelde Nederlander eet dagelijks maar 125 gram groente. En dat terwijl groenten juist heel gezond zijn! Het eten van groente en fruit verlaagt namelijk de bloeddruk, en daarmee het risico op hart- en vaatziekten en beroerte. Ook verlaagt het eten van groente het risico op darmkanker” vertelt Marjon Tielen. Daarnaast hebben groenten ook nog hun eigen kenmerken vult Tielen aan. “Zo verlagen groene bladgroenten, zoals spinazie, andijvie en sla het risico op diabetes en longkanker. Oranjerode groente soorten bevatten vooral veel bètacaroteen; een stofje dat de aanmaak van melanine – de natuurlijke bescherming van de huid – stimuleert en tevens van belang is om goed te blijven zien in, vooral in de schemering.”

Alle reden om lekker veel groente te eten dus. Maar hoe doe je dat nu? Marjon Tielen heeft de volgende tips om je dagelijkse portie van 200 gram groenten te halen:

  • Eet tussendoor meer groente. Een schaaltje wortels, koolrabi reepjes of augurk bijvoorbeeld.
  • Eet groente bij de lunch of bij het ontbijt. Als beleg op brood bijvoorbeeld, maar denk ook eens aan een lunchsalade, smoothie of soep.
  • Onderzoek wijst uit dat volwassenen en kinderen meer groente eten als er meerdere soorten op hun bord liggen. Serveer eens twee soorten.
  • Groente over? Maak er een soep van, doe ze in een omelet, of verwerk ze in een smoothie.

 


« Bekijk het nieuwsarchief