Nieuw product: yacon

De Yacon is een knolsoort en komt oorspronkelijk uit Peru. De oude Inca’s waren al overtuigd van de overheerlijke frisse smaak van de Yacon én van het positieve effect dat de knol op hun gezondheid had. Sindsdien is de Yacon in allerlei vormen (vers, siroop, poeder, capsules) te vinden in veel Zuid-Amerikaanse landen.

De Yacon is geliefd vanwege meerder aspecten. Ten eerste vanwege de bijzondere en subtiele zoete smaak en ten tweede door zijn gezondheid bevorderende eigenschappen:

  • Frisse zoete smaak
  • Toepasbaar in veel gerechten
  • Rijk is aan kalium en antioxidanten
  • Lang te bewaren
  • Weinig calorieën
  • Uitstekend alternatief als zoetstof
  • Bevordert een goede spijsvertering
  • Boos voor het afweersysteem

Bevordert de gezondheid

De Yacon heeft een aantal bijzonder gezondheid bevorderende eigenschappen, zoals een zeer lage waarde op de glycemische index. Dit betekent dat de natuurlijke suikers in de knol alleen langzaam en gelijkmatig in je spijsverteringsstelsel wordt opgenomen en je langer een vol gevoel houdt. De Grondappel bezit daarnaast bijzonder weinig calorieën. Yacon is daarmee een bijzonder geschikt zoetmiddel en dus een gezond alternatief voor alle dik- en ziekmakende geraffineerde en kunstmatige zoetstoffen.

Verder heeft de Yacon een prebiotische werking op het lichaam. Dit houdt in dat het eten van de zonnewortel de gezonde bacteriegroei stimuleert en de schadelijke en toxische ontwikkeling van bacteriën in onze darmen afremt. De Yacon betekent een boost voor ons afweersysteem. Diverse onderzoeken hebben daarnaast aangetoond dat Yacon een positieve invloed heeft op ons algehele spijsverteringssysteem en bijzonder rijk is aan kalium en antioxidanten.

Bereiding en consumptie

  • De ‘Grondappel’ is uitstekend geschikt om er rauwe snacks mee te maken of te verwerken in een frisse zomersalade vanwege de lekkere “bite”. De Yacon-knol kun je lang (vorstvrij) bewaren. De smaak en frisheid blijven bewaard.
  • Verhitting van de Yacon d.m.v. bakken, frituren, stoven, etc. maakt de knol nóg zoeter.
  • Zo kan in allerlei appelgebak (taart, flappen, beignets) de appel vervangen worden door Yacon, en zonder verdere toevoeging van suiker ontstaat er een heerlijk gebak dat geschikt is voor diabetici, en eenieder die caloriearm wil eten.
  • Ook leent de knol zich goed om er Chips van te maken.
  • Tip: Bak de Yacon als appelen-schijven in enkel boter, zonder verdere toevoegingen. Of bak kleine stukjes Yacon mee in Pannenkoeken of wafels.

Yacon wordt slechts in zeer beperkte mate in Europa gekweekt. U heeft dus een vrij uniek, erg gezond en lekker product in handen. Bovendien van biologische teelt. 

Klik hier voor het recept 'gewokte yacon met mosterdzaad en curcuma'. 

Bron: Biologische tuinderij De Waog

Nog meer lezen over Yacon? Check dan eens de volgende websites: 

WUR - gebruiksmogelijkheden van knolgewassen - Yacon

Yacon, grondappel uit de Andes

Yacon, de zoete genezer


« Bekijk het nieuwsarchief