Informatie
Ingrediënten
Boerenkool is een hele gezonde groente. Het heeft een ontzettend goede ontstekingsremmende werking dankzij de mooie hoeveelheden omega 3-vetzuren en het bevat zelfs meer calcium dan melk, dat bijdraagt aan het tegengaan van botontkalking. De gesneden boerenkool die vaak in de supermarkt ligt bevat een stuk minder vitaminen, omdat door de vele snijvlakken veel vitamines verloren zijn gegaan.
Je kunt de boerenkool snijden of scheuren, maar zorg wel dat je de grote nerven in het midden van het blad eruit haalt. Bewaar de boerenkool op een koele, donkere plaats. Op deze manier is het ongeveer een week houdbaar.
Boerencupcakes
Voor 9 à 10 cupcakes
Bereidingswijze
1.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de
boerenkool en verwijder de nerven. Scheur of snijd het in kleine stukken (houdt
enkele grove stukken over).
2. Klop de eieren los en snijd de halve rookworst in 9 of 10 stukken. Leg de stukjes rookworst in elk cupcakevormpje, zodat de worst tevoorschijn komt wanneer je de cupcake doormidden snijdt.
3. Meng nu de eieren met de smalle stukken boerenkool en het spek. Breng het op smaak met zout en peper. Schenk het eimengsel in elk cupcakevormpje en leg hier een grof stuk boerenkool op. Deze wordt knapperig in de oven.
4. Zet de cupcakes voor een kwartier in de oven en dan smullen maar!
Tip: Met de vulling kun je eindeloos variëren: voeg er bijvoorbeeld cheddar, Parmezaan of knoflook aan toe. Cupcakes kennen geen grenzen!
De boerenkool die je overhoudt kun je bijvoorbeeld wokken met chorizo, kerrie, knoflook en ui. Bacon, Parmezaanse kaas, kappertjes, walnoten, vijgen, peren en Ras el Hanout zijn smaken die ook uitstekend bij boerenkool passen.
« Terug naar: Recepten