Informatie

Hoofdingrediënt:
Personen:
50
Categorie:
Voorgerecht
Bereidingstijd:
60+ minuten
Vegetarisch:
Ja
Gelegenheid:
Gemakkelijk, Gezond
Seizoen:
Zomer, Herfst, Winter

Bouillon is de basis van veel sauzen, soepen en stoofschotels. Bouillon is niet weg te denken uit de keuken. Hoewel het heel vanzelfsprekend is om even een bouillon blokje te gebruiken, is zelf bouillon maken niet moeilijk en zeker de moeite waard.

Een basis bouillon bestaat uit niks anders dan een vorm van selderij, een allium soort (ui soort) en wortel. Dit kan uiteraard uitgebreid worden met kruiden en meerdere groentes en/of vlees.


Ingrediënten: (voor 10 liter)

1 kg ui (ui, prei of beide)
500 gr. selderij (knol- of bleekselderij)
700 gr. wortel
10 l water

zout

Optioneel:

Kruiden zoals thijm, oregano, laurier, knoflook, gember, kurkuma en nog veel meer.

Vlees (meestal soepvlees en botjes)

Bereidingswijze

Zet een grote ketel met water op het vuur. Was, schil en snij de groentes. Dit mag redelijk grof zijn. Gooi (met beleid) in de pan. Breng aan de kook en temper het vuur. Zorg dat het net niet meer kookt en laat 6 uur staan met de deksel eraf. Schep de schuimlaag regelmatig weg.

Je kunt nu alle groente eruit zeven en aan de kippen voeren (mits je geen kippen bouillon hebt gemaakt natuurlijk). Breng de bouillon op smaak met zout.

Je kunt de hete bouillon in wecken of af laten koelen en invriezen. Eenmaal een keertje goed gelukt, zul je niet snel grijpen naar de bouillonblokjes.



« Terug naar: Recepten