Feestelijke Maissoep
Feestelijke Maissoep

Informatie

Hoofdingrediënt:
Suikermais-BIO
Personen:
4
Categorie:
Voorgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Bereidingstijd:
60+ minuten
Vegetarisch:
Ja
Gelegenheid:
Feestelijk
Seizoen:
Zomer

Eindzomer is de suikermaïs klaar voor de oogst. En hoewel er waarschijnlijk nog een aantal zonnige dagen in petto zijn, bereiden wij ons weer voor op de herfst. Qua eten gaan we dan ook meer denken aan stoofschotels, soepen en stamppot. Deze soep is dan ook een heerlijk gerecht om alvast weer een beetje te wennen aan deze andere manier van eten. 

Maïs bevat een van de twee belangrijkste antixidanten die goed zijn voor het oog en het oog bescherming biedt. Deze stof heet zeaxanthine, en zit in mindere hoeveelheden in witte, rode, blauwe en groene maïs.

Maïs is het lekkerst wanneer je het diezelfde dag dat 't verskratje gearriveerd is opeet. Wanneer je de bladeren van de kolf afhaalt kun je de maïs ook invriezen. Doe dit wel zo snel mogelijk, omdat zo de smaken beter blijven behouden. 

Feestelijke maïssoep 

Dit recept is uitgebreid, maar je kunt natuurlijk onderdelen weglaten of vervangen.

Bouillon

4 uien, ongeschild en in kwarten gesneden
5 laurierbladen
12 zwartepeperkorrels
5 dikke wortels, in stukken
5 l water
100 gr zout
bosje tijm
bosje rozemarijn

1. Breng in een grote ketel, het water aan de kook en voeg alle ingrediënten toe. Roer goed door en breng opnieuw aan de kook. Zet het vuur zacht en laat ongeveer een anderhalf uur pruttelen en inkoken.

2. Haal de bouillon door een zeef een zet apart.


Kruidenolie

Deze heerlijke olie gaan wij gebruiken als garnering en voegt kleur en smaak toe aan de maaltijd. Deze olie kan je voor alles gebruiken salades, soepen en pasta gerechten. Je kunt deze olie maken met de kruiden die je wilt en is geheel op smaak te maken naar wens. Bewaren kan twee weken in de koelkast of anders kun je de olie invriezen in een ijsklontjes tray.

200 ml goede olijfolie
3 el verse tijm
3 el verse rozemarijn
5 el verse bieslook
2 tl kerriepoeder
3 tl. honing/agavesiroop/ahoornsiroop
3-6 el zout

1. Snijd alle kruiden zo fijn mogelijk. Doe alle ingrediënten in een kom en maal alles door elkaar heen met de staafmixer. Laat de olie een paar uur bij kamertemperatuur staan voordat die de koelkast in gaat. Bij gebruik, eerst goed doorroeren. Eventueel kun je de olie ook door een doek filteren voor een verfijnde doorzichtige kruidenolie. 

Seroendeng

6 el. pinda's
2 tl. zout
8 el. kokosrasp
1 ui in reepjes gesneden
zonnebloem olie voor te bakken

Rooster de pinda's en de kokosrasp in een droge pan totdat de kokos mooi bruin is van kleur. Blijf tijdens het roosteren goed doormengen.
Bak de uienreepjes in een laag olie op een laag vuur totdat ze bruin kleuren. Dit duurt best een poos. Blijf tijdens het bakken regelmatig roeren. Laat de uitjes na het bakken afkoelen op een stuk keukenpapier en voeg daarna toe aan de pinda's en de kokos. Breng het geheel op smaak met zout. Zet de seroendeng apart.

Maïssoep

4 kolven suikemaïs
3 grote aardappels, geschild en in stukjes
200 gr roomboter
1 fles witte wijn
2 prei in stukjes
3 uien in reepjes
2 el. nootmuskaat
3 l groente bouillon

1. Smelt de boter in een grote soepketel en bak hierin de ui, aardappel, prei en maïs van 3 kolven.

2. Roer regelmatig door totdat het ui bruin kleurt (ong. 15 minuten) en blus het geheel af met de fles witte wijn en 3 liter bouillon. Kook het geheel op een middelhoog vuur nog 45 minuten door.

3. Gebruik een blender of staafmixer om de soep glad te maken. Bak de resterende maïs in een koekenpan en voeg toe aan de gladde soep.

De opmaak
Doe een flinke soeplepel soep in een kom/soepbord en garneer met seroendeng. Maak met je kruiden olie hier en daar een paar mooie streepjes in de soep. Bon Apetit.
 
 Tip: 
Wanneer maïs ontdaan is van de kolven kun je de kolven ook nog gebruiken voor in de bouillon. Wanneer je deze kolven eerst bruin laat worden in de oven, krijgt de bouillon een nootachtige smaak. 








« Terug naar: Recepten