Informatie

Hoofdingrediënt:
chioggia biet-BIO Gele bieten-BIO Rode biet-BIO
Personen:
4
Categorie:
Bijgerecht, Lunch, Salades
Bereidingstijd:
40-60 minuten
Vegetarisch:
Ja
Gelegenheid:
Gezond, Feestelijk
Seizoen:
Zomer, Herfst

Bieten, die worden al heel erg lang door de mens gegeten. Zo zijn er ook versteende bieten zaden gevonden in west-Friese Aartswoud. Deze dateren van maar liefst 3000 jaar voor Christus.

Wij gaan in ieder geval aan de slag met verse bieten waar het loof nog aan zit.

Ingrediënten:

400 gr. bosbiet (bieten met blad)
100 gr. walnoten
200 gr. chevre
100 gr. rucola

Dressing:

30ml extra virgin olijfolie
sap van 1 sinasappel
1 el honing
2 tl. zout

Garnering:

rasp van 1 sinasappel

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 200 graden.

Pak een grote slakom en maak hierin de dressing. Snij de bladeren van de bieten af. Meng ze voorzichtig (zonder te kneuzen) door de dressing. Zet een tijdje aan de kant.

Was met een schuurspons en water de bieten. Leg de bieten op een ovenplaat met bakpapier. Zet ze in de oven en laat ze 30-45minuten bakken. Haal de bieten uit de oven en laat ze een tijdje koelen totdat ze lauw warm zijn.

Haal het blad uit de dressing en meng samen met de rucola. Leg dit op een mooi en groot bord.

Breek (zonder al teveel te kneuzen) de bieten open en leg op het bladgroen. Tip: als zowel gele als rode bieten hebt, breek dan eerst de gele en daarna de rode. Zo voorkom je dat je rode vlekken op je gele bieten krijgt.

Breek de chevre in grove stukken en leg tussen en over de bietjes. Verpreid de restjes dressing over de salade. Verspreid de walnoten hierover en garneer met de sinaasappelrasp.


« Terug naar: Recepten