Informatie
Hoofdingrediënt:
Chinese kool (GB)
Personen:
4
Categorie:
Bijgerecht
Vegetarisch:
Ja
Gelegenheid:
Gemakkelijk, Gezond
Seizoen:
Lente, Zomer, Herfst, Winter
Kimchi is een gekruid en (meestal) gefermenteerde groente die als bijgerecht word gegeten in Korea. Normaal gesproken word hiervoor Chinese kool gebruikt maar het kan ook zeker met andere groenten. Er bestaan honderden verschillende soorten en elk gezin, dorp en plaats kent zijn eigen recepten en stijl.
Hoewel kimchi maken niet duur of moeilijk is, duurt het wel een tijd wachten totdat het klaar is. Met een beetje geduld en wat hulp van onze lieve vriendjes, melkzuurbacterie, zet je kei makkelijk een goede kimchi op tafel.
Voor het gemak geef ik hier een heel basaal recept. Deze kan men uitbreiden met bijvoorbeeld andere groente soorten, kruiden en vruchten/groente sappen.
Ingrdienten:
1 chinesekool
2 wortels
1 ui
zeezout
peperkorrel
chilivlokken
1 ltr. ananassap
rijstebloem (check ook bij de baby voeding indien je het niet kan vinden)
Bereidingswijze:
Weeg de groente en noteer het gewicht. Was en snij de groente tot een grootte die jij wenselijk vind (je kunt het zo groot laten als je wilt, mits het in de pot past).
Om een melkzuur fermentatie te bevorderen is het belangrijk om zout toe te voegen. Heel veel gisten, schimmels en bacterie kunnen slecht tegen een zilt leefomgeving. Hiernaast helpt zout uiteraard ook bij het bepalen van de uiteindelijke smaak.
Pak een grote kom. Doe hier 1,5 procent van het groente gewicht + het sap gewicht aan zout in.
Voorbeeld: mijn groente weegt bij mekaar 2,54 kg + 1 kg aan sap. Dat is 3540 gram x 0,015 = 53.1 gram zout.
Voeg 6 gr. per kg aan totaal gewicht kruiden toe en de ananassap. Meng het geheel met een garde, goed door. Voeg als roerende de rijstebloem toe totdat je een stevige pap krijgt. Doe dit beetje bij beetje en laat de pap 15 minuten staan zodat de rijstebloem het vocht goed kan opnemen.
Meng je groentes door de kruiden pap en prop ze in een grote afsluitbare pot. Na een dag zie je dat er vocht uit de groente is getrokken. Maak de deksel van de pot open, mits je gas hoort ontsnappen, is de fermentatie op gang. Laat dit 2 dagen bij kamertemperatuur (circa 2o graden) gebeuren. Maak elke dag 2 keer de deksel open om de druk er uit te laten.
Na de tweede dag, mag de kimchi koeler komen te staan zoals in de kelder of zelfs de koelkast. Laat het minimaal nog 12 weken staan. Dit is super lekker bij een hamburger of in een wrap.
« Terug naar: Recepten