
Raapstelen- brandnetelsoep
Informatie
Hoofdingrediënt:
Raapstelen-BIO
Personen:
4
Categorie:
Voorgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Bereidingstijd:
60+ minuten
Vegetarisch:
Ja
Gelegenheid:
Feestelijk
Seizoen:
Lente, Zomer
Dit recept is special ontworpen om het voorjaar op je bord te krijgen en om gezamenlijk met je gezin of vrienden aan de slag te kunnen. Wees gewaarschuwd, dit recept is niet zonder risico en kan zorgen voor een heerlijk dagje leedvermaak.
Zowel raapstelen als brandnetels zitten mega vol met vitamines en mineralen. Een bijkomend voordeel van het niet tegen onkruid spuiten is dat we zat brandnetel langs de akker randen hebben groeien, het is overal wel te vinden en het is gratis!! Uiteraard groeit het ook in natuurgebieden en op ongewenste plekken in je eigen tuin.
Ingrediënten:
4 middelgrote uien fijn gesneden
450 gram wortel fijn gesneden
150 gram bleekselderij fijn gesneden
100 gram brandnetel blad (pluk zonder handschoenen voor extra uitdaging en lol)
500 gram raapstelen
3 tn. knoflook fijn gesneden
1,5 L water
35 gram zout
300 gram room
75 gram boter
ong. 200 gram bloem
2 el komijn
Bereidingswijze:
Soep:
Smelt de boter in een grote pan. Bak hierin de ui, wortelen, bleekselderij en de knoflook. Laat dit 7 minuten bakken.
Blus het geheel af met het water en breng aan de kook. Voeg het zout toe en roer goed door. Voeg de brandnetel en de raapstelen toe en laat 35 minuten koken. Gebruik een staafmixer of blender om het geheel fijn te malen*.
Zeef het geheel en bewaar de prut in een grote kom.
Doe de deksel op de pan en laat afkoelen. Zet de soep overnacht koel weg.
Bij het opwarmen de room toevoegen en goed door roeren.
Balletjes:
Voeg de komijn en bloem toe aan de uitgelekte prut. Roer dit heel goed door en laat afkoelen.
Zet dit overnacht weg in de koelkast.
Rol hier balletjes van en rol de buitenkant even door een laagje bloem (je kunt ze ook paneren zoals bij een kroket). Bak de balletjes in de frietpan op 180 graden en 7 minuten lang. Haal ze uit het vet en laat ze goed uitlekken.
Deze balletjes zijn heerlijk als bijgerecht of voor in de soep.
Garnering:
Serveer het geheel af met wat extra vierge olijfolie, balsamico crème, croutons, pijnboompitten en bieslook (of daslook).
* met een blender gaat makkelijker gezien de vezels van de planten om het mesje willen wikkelen van de staafmixer.
« Terug naar: Recepten