Romeinse Dolma's
Romeinse Dolma's

Informatie

Hoofdingrediënt:
Romeinse sla-IO
Personen:
Categorie:
Voorgerecht, Hoofdgerecht, Bijgerecht, Lunch, Hapjes
Bereidingstijd:
20-40 minuten
Vegetarisch:
Ja
Gelegenheid:
Kindvriendelijk, Gemakkelijk, Gezond, Feestelijk
Seizoen:
Lente, Zomer

Ingrediënten

· 12 grote bladeren Romeinse sla (ontdaan van dikke nerf)
· 4 el olijfolie
· 1 kleine ui (gehakt)
· 2 el pijnboompitten
· 1 teentje knoflook (geperst)
· 1 tl sinaasappelrasp
· 1 tl kaneel
· 1 citroen (in schijfjes)
· 1 flinke sheut droge witte wijn
· Zout en versgemalen peper
· Partjes citroen en verse munt (garnering)
· 1 el munt (gehakt)
· 2 tomaten (ontveld en zonder zaadjes fijngehakt)

Romeinse sla, ofwel bindsla, is vijf keer zo gezond als gewone kropsla. Een aardig slaatje dus! Daarbij kan het voor veel doeleinden gebuikt worden: salades, stoofschotels, stampotten.. noem maar op!

 In de koelkast is Romeinse sla een paar dagen houdbaar. 

Romeinse Dolma's 

Ingredienten
12 grote bladeren Romeinse sla (dikke nerf verwijderen)
4 el olijfolie
1 kleine ui in stukjes
2 el pijnboompitten
1 teentje knoflook (geperst)
1 tl sinasappelrasp
1 tl kaneel
1 citroen in schijfjes
1 flinke scheut witte wijn
zout en versgemalen peper
voor de garnering partjes citroen en verse munt
1 el munt (fijngesneden)
2 tomaten ontveld en zonder zaadjes in stukjes gesneden


Bereidingswijze:


1. Verhit de olijfolie in een koekenpan, voeg de ui toe en bak deze ui 5-6 minuten, of tot hij zacht is; roer regelmatig. Voeg de pijnboompitten en knoflook toe en bak ze al roerend mee tot ze goudbruin zijn.

2.  Roer het uimengsel, de sinaasappelrasp en de kaneel door de couscous.(of quinoa).
Meng de stukjes tomaat en couscous erdoor en maak op smaak met peper en zout. Blancheer kort (ongeveer een halve tot één minuut) de slabladeren zodat je ze makkelijk kunt vouwen. 
Schep een lepel mengsel op elk blad, bij het steeltje. Vouw de zijkanten erover heen en rol het blad strak op.

3. Leg de dolma`s met de naad naar beneden dicht op elkaar in de romertopf.
Knijp het citroenschijfje uit over de dolma's. Schenk de witte wijn erover tot dat de dolma`s en citroen net onderstaan.
Besprenkel de dolma`s met fruitige extra vergine olijfolie.

Tip:
lekker met een yoghurt munt dressing









« Terug naar: Recepten